Leczenie żywieniowe

Jak na przestrzeni lat zmieniał się skład diet do żywienia dojelitowego?

Wino, zioła, mleko a nawet mięso - to tylko niektóre ze składników, które dawno temu podawano Pacjentom żywionym dojelitowo. Aktualnie diety są przygotowywane w specjalistyczny sposób, odpowiednio zbilansowane a skład dostosowany do stanu zdrowia Pacjenta.

W Starożytności skład diet podawanych dojelitowo znacznie różnił się od współczesnych mieszanin odżywczych. 
 
W starożytnej Grecji dieta podawana chorym składała się z  ptisanu- kleik z kaszy jęczmiennej, oxymeul- mikstury miodu i occtu, hudromeul- woda i miód oraz mieszanki różnych win. 
 
Natomiast w Egipcie to mleko, serwatka, wino, kasza jęczmienna, bulion stanowiły mieszankę służącą do podawania drogą przewodu pokarmowego najczęściej za pomocą wlewek doodbytniczych. 
 
W Rzymie stosowano wlewki w których skład wchodziły kasza jęczmienna, pszenica, jajek, mleko, mięso (głównie dziczyzna) oraz szpik zwierząt.
 
W 1790 roku John Hunter jako pierwszy odżywiał Pacjentów dożołądkowo  Posłużył się sondą przez którą podawał przez kilka dni dietę złożoną z kurzych jaj, cukru, wody, mleka lub wina.
 
 
Na początku XX wieku roku diety do żywienia dojelitowego składały się z mleka, laktozy, jajek, glukozy i odrobiny alkoholu.
 
W latach 50- tych XX wieku rozpoczęto stosowanie żywienia enteralnego w warunkach domowych. Skład diet podawanych Pacjentom przedstawiał się następująco: mleko, glukoza, maltoza, żelazo, witaminy.
 
Przełom nastąpił w 1960 roku w Szwecji, kiedy opracowano specjalne diety do żywienia dojelitowego. Skład był na bazie tłuszczowej emulsji ( olej sojowy, białka jajek) zawierającej fosfolipidy i emulgulatory. Do lat pięćdziesiątych żywienie dojelitowe opierało się bowiem wyłącznie na podawaniu pacjentom produktów naturalnych.
 
Aktualnie: 
Z biegiem lat opracowano wiele ich rodzajów diet do żywienia dojelitowego, zmodyfikowano ich skład tak, że obecnie na rynku jest dostępnych wiele specjalistycznych mieszanek, które znajdują swoje zastosowanie w leczeniu żywieniowym Pacjentów z różnymi chorobami. 
 

Źródło:

Artykuł przygotowany na podstawie prezentacji o Historii Żywienia Klinicznego. https://prezi.com/4aabmnom35go/the-history-of-parenteral-and-enteral-nutrition/

MAPA UŻYTKOWNIKÓW

Szukaj według

KALENDARIUM WYDARZEŃ

Więcej

północ-południe na żywieniu w sieci

Realizatorzy projektu

Apetyt Na Życie żyć z POMPĄ

Partner projektu

Dzieci Żywione Inaczej

Projekt współfinansowany ze środków

Pożytek